Amatőrök a hegyen

Városi puhányok neki kezdenek meghódítani a hegyeket, völgyeket. Ráadásul mindjárt a Fjallraven vándortúrával indítanak.

Térd sérülés nem akadály

2016. augusztus 16. 11:00 - Amatőrök a hegyen

Az AAH blogon az eddigi posztokat 1 kivételével Zoli írta. Nagyon pörög, akarja, csinálja, megy utána, tesztel....

Most próbálom a lemaradásom behozni és írok időrendben pár dologról.

Az előző posztomban említettem, hogy volt egy térdsérülés mint hátráltató tényező. Fiatalkori szalagszakadás után volt egy sikeres műtét, majd hosszú évekig semmi gond a térdemmel. Az elmúlt másfél évben viszont ez a harmadik alkalom, hogy megrándul a bal - műtött - térdem. A családommal voltam egy táborba ahol, a nulladik napon tettünk kirándulást az Írottkő kilátóhoz és onnan lefelé jövet egy lejtőn szaladva történt a ficam. Volt a táborban egy műtőssegéd a segítők között, aki ezt a csodás "tape" kompozíciót varázsolta a lábamra. Mindössze a szőrt kellett leborotválni, hogy tapadjon rendesen a szalag. Ugye milyen csini....   :)

p6210088_1728_x_2304.jpg

 

Így sántikáltam egy hétig. Ez június vége felé történt amikorra már megszületett a döntés, hogy a Fjällräven vándortúrán részt veszek, szóval nem a feladáson, hanem a gyors felépülésen kellett gondolkoznom. Egy kis utánajárás és baráti ajánlások alapján gyorsan rátaláltam egy specialistára, aki magánrendelőt üzemeltet Székesfehérváron. Az MRI után kiderült, nincs nagy probléma, műteni nem muszáj. Ha erősítem a combizmokat, azok majd tudják tehermentesíteni a gyengült szalagot. Ilyen jó tanácsokkal és egy térdbe adott kollagén injekcióval felvértezve számolgattam a hátra lévő napokat a vándortúráig.

Munkahelyemre bevittem egy "fitnesz eszközt". A combok közé helyezve az összenyomásra fejt ki ellenerőt, így erősítene elméletileg. Nagyon vicces volt ahogy "nyikorgattam" ezt az asztal alatt a monitor előtt ülve. A kollégák tudják, hogy nem vagyok százas, úgyhogy ezt is elviselték...   :) Azóta már stabilabbnak érzem a térdem de fáslit mindenképpen viszek majd a túrára, ha egy könnyű és stabil térdrögzítőt addig nem vág hozzám valaki (ajánlatokat a szerkesztőségbe várunk) hihihi.

Nekem július közepén sikerült a legfontosabb túrafelszerelés beszerzése a bakancs. Pontosan ugyanazt választottam mint Zoli, egy Hanwag Banks GTX és mellé egy jó minőségű túrazokni, ami ugyanolyan fontos mint a jó bakancs ha az emberfia napi 20-23 km-en keresztül viseli.img_1251.JPG

A bakancsot és a zoknit július végén tudtam először tesztelni, amikor párommal és a 3 gyerkőccel egy vasárnapon túrázni indultunk. Itt is szeretnék köszönetet mondani, kis családomnak akik támogatnak azzal, hogy velem tartanak, vagy elengednek egy-egy ilyen kis etapra és így mégsem a 0-ról kell majd a vándortúrát kezdeni. A piliscsévi pincesortól indultunk az erdőbe kb. 7-8 km-es kör lett belőle. Nem mértem a távot, inkább csak a bakancsra és súly cipelésre akartam figyelni, hogy ezekkel, hogyan boldogulok. A bakancs azért érdekes számomra, mert eddig túracipőt használtam csak és nem volt magas szárú bakancsom terepre. A Hanwag nagyon jól teljesített, semmi negatív tapasztalat. Nem éreztem, hogy nehéz lenne, sőt, robosztus kialakítása ellenére meglepően könnyű, jól tartott, jól kapaszkodott az emelkedőkön. Márpedig emelkedőt tettünk a rövid túrába is. Ha valaki járt már erre akkor tudja, hogy a csévi barlanghoz vezető út utolsó 50-100 métere eléggé meredek.

p7230260_2304_x_1728.jpg

 

Itt egy kicsit eleredt az eső, ami megnövelte az amúgy is kellemes "dunszt" érzetet az erdőben. A megelőző napi eső miatt a páratartalom iszonyú magas volt amire rátett ez a kis zápor is. Viszont én örültem mert élesben próbálhattam ki a hátizsák esővédőjét, ami persze jól vizsgázott.

p7230268_2304_x_1728.jpg

A hátizsáknak már nem ez volt az első igazi tesztje. Nem titok, hogy én Manfrotto termékek eladásával foglalkozom, úgyhogy volt alkalmam kipróbálni ezt a hátizsákot korábban. Bele is szerettem és beszereztem egyet saját részre. Most is a család összes cuccát én vittem. Esőkabátok, sok gyümölcs, keksz, 3 liter folyadék, apróságok... Nagyon kényelmes, alig érezni a súlyt és egyáltalán nem izzad bele a hátam, a feszített hálós háti rész miatt. A mérete talán nem elég nagy egy 5 napos vándortúrához (kb. 50 liter a teljes), de be szeretném bizonyítani, hogy a legprofibb outdoor hátizsákok mellett a helye. A Fjällrävenen majd valószínűleg sok mindent fogok a külső részére fogatni (polyfoam, sátor...), hogy minden beleférjen. A Manfrotto Offroad Hiker 30 hátizsákja, azoknak a túrázóknak készült, akik komolyabb fotós felszerelést is szeretnének magukkal vinni a hegyekbe, kényelmesen. Okos megoldás, hogy a teljes fotós alsó rekesz kivehető, ezáltal a nem fotós természetjáróknak felszabadul egy nagyobb rekesznyi hely. Ezen a videón látható a táska felépítése. 

https://vimeo.com/122431123

A barlang után a klastrompusztai Tölgyfa büfében ejtettük meg a kései ebédet. Visszaúton a 3 gyerek már kezdett nyűgös lenni, ennek ellenére le a kalappal előttük. A 5, 6 és fél, 8 és fél éves létükre nagyon jól bírták az erdei túrát.  

p7230278_1728_x_2304.jpg

Megvolt az első tapasztalat. Minden kényelmes volt, jó körülmények között egy 1 napos családi túrán... A kérdés csak az, hogy 3-szor ekkora távot, 2-3-szor ilyen nehéz csomaggal kb. ugyan ennyi idő alatt, hogy fogom megcsinálni 5 napon keresztül? Hoppácska..... 

Folyt. köv... (már csak 6 nap...)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amatorokahegyen.blog.hu/api/trackback/id/tr219910768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása