Amatőrök a hegyen

Városi puhányok neki kezdenek meghódítani a hegyeket, völgyeket. Ráadásul mindjárt a Fjallraven vándortúrával indítanak.

Újra fényt viszünk a táborba - vagy megvakítunk mindenkit... 2.0

2017. július 12. 14:24 - Amatőrök a hegyen

Ismét Olight LED lámpákat kaptunk, amiket ki is próbáltunk: Olight H1 Nova villám teszt

Majdnem pont egy éve, hogy rátaláltunk az egyik legjobb lámpára a piacon. Azonnal szerelmesek lettünk az Olight termékekbe. Tavalyi tesztünket itt és itt olvashatjátok. 

Kb. 1 héttel ezelőtt ismét megkeresett minket a Leitz Hungária Kft. egyik munkatársa, hogy lenne pár Olight újdonságuk, nincs-e kedvünk kipróbálni és elvinni magunkkal a túrára? Sőt adnának egy terméket, amit kisorsolhatunk olvasóink között. Mi csak annyit mondtunk, hogy: Jeeeeeee! Hát, nanáááá!

Pár napja meg is érkezett a postával a három darab újdonságuk. Ezt meg is örökítettük egy gyors posztban az Instagram oldalunkon. :)

Az új kis kedvencünk az Olight H1 Nova fejlámpaolih1_1_fly.jpeg Mindent tud ami egy túrázáshoz kellhet. Nagy fényerő, kicsi, könnyű kialakítás és zseblámpaként és fejlámpaként is használható.

Íme a hivatalos technikai adatok:

Cikkszám: OLIH1
H1 Nova
Fényforrás: Cree XM-L2 LED
Maximális fényáram: 500-180 lumen
Fényerősség (kandela): 1 080
Maximális hatótávolság : ~66m
Üzemmódok: 5 fényerő (500-180lm, 180lm, 60lm, 15lm, 2lm)
Áramellátás: 1db RCR123 Li-ion akku
vagy 1db CR123 lítium elem
Üzemidő: 3+170 perc / 500-180lm
3 óra / 180lm
8,5 óra / 60lm
42 óra / 15 lm
15 nap / 2lm
Anyaga: AL6061-T6 alumínium ötvözet
Vízállóság: IPX8
Méret, mm: 58,5x21
Súly: 49,5g
Gyári tartozékok: fejpánt, CR123A lítium elem, övcsíptető, műbőr tok
Jótállás: 1 év forgalmazói
5 év gyári

 

És ezek közül mi az, ami számunkra nagyon fontos? 500 lumenes maximális fényerő, ami kb. 66 méterig bevilágít mindent ami az útjába kerül. IPX8 vízállóság, ami a Wiki szerint annyit tesz, hogy víz alatt folyamatosan használható (a gyártó által meghatározott, 1 és 3 méter közötti mélységben). Ez a túrázás szempontjából azt jelenti, hogy nem tud olyan nagy eső jönni, amit ne bírna ki a lámpa. :) Masszív alu ötvözet fém váz, gyakorlatilag mindent kibír, akár egy 1,5 méteres esést is. Az 50 gramm súly egy nagy előny, egy olyan túrázásnál, ahol minden gramm számít.

De mit is találunk a dobozban, mely a már jól megszokott Olight minőséget hozza:

img_1372.JPG

Egy menő cipzáras tokot és benne mindent, ami a lámpához kell.

img_1375.JPG

img_1377.JPG

És akkor részletesebben a szettről: benne van a lámpa, a fejpánt, a mellé adott CR123A elem, az övcsíptető, a használati utasítás és egy Olight termékismertető.

És ami a fejpátot illeti: jól állítható és kényelmes. A szilikon lámpatartó, puha még is jól tartó anyagból készült. Tökéletesen illeszkedik a fejre és stabilan tartja a LED lámpát. Nem csúszik, nem lötyög. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a lámpát a megfelelő szögben tudjuk állítani, szinte 180 fokban forgatni. Az egyik szilikon gyűrűre tettek egy kis fogantyút amivel könnyen kibujtathatjuk a lámpát a szorító ölelésből. 

img_1379.JPG

 

fullsizeoutput_f43.jpeg

Bordázott felületű TIR technológiás lencse optimalizálja az 500 lumen csúcsteljesítményű CREE XM-L2 LED fényét. A lencse által fókuszált koncentrált és a derítő fénysugár nem határolódik el élesen egymástól, egyenletes az átmenet.

A lámpa tetején található be/ki- kapcsoló gombbal tudjuk a fényerőt állítani 5 fokozatban: 2 lumen, 15, 60, 180 és a csúcsteljesítményű 500 lumen fényerőre. Sőt ha 3x egymás után megnyomjuk a gombot akkor elővarázsoljuk az SOS segélyhívó üzemmódot.

Okos megoldás, hogy a lámpa bekapcsolásakor fokozatosan erősödik a fényerő, így csökkenthető a szembevilágítás károsító hatása. Lekapcsoláskor szépen fokozatosan halványodik a fénye. Ügyes.

A hozzáadott acél csipesszel könnyen rögzíthetjük nadrágzsebre vagy övre a lámpát. Jól tart a masszív kis rögzítőelem. Nem kell tartani attól, hogy elhagynánk a lámpát. Nagy előnye, hogy nem növeli túlzottan a lámpa méretét és súlyát.

fullsizeoutput_f4a.jpeg

Az övcsipeszen kívül az Olight kínai mérnökei még egy rögzítési lehetőséggel örvendeztetnek meg minket, melyet már a korábbi LED lámpáinál is bevetettek: a mágneses végzáró kupak, melynek segítségével bármilyen mágnesezhető felületre könnyedén rögzíthetjük. Mivel elég erős mágnes került a lámpa aljába, így nem kell félnünk, hogy leesik, vagy elveszik a kis kedvencünk.

Íme egy szemléltető kép a méretéről: (tényleg nagyon kicsi) :)

img_1391.JPG

Végezetül essen szó negatívumairól... Két dolog van: Az egyik, hogy nem lehet USB-ról tölteni, mint a legtöbb modellt. De... És itt jön az okosság: van hozzá átalakító szett, mellyel könnyedén tölthetővé tehetjük. Hát nem zseniális!? :) Ami a legjobb: a szettben található talp továbbra is biztosítja a vízállóságot. Így aki nagyon sokat használja, annak megéri a töltős átalakító szettel rendelnie. Egyébként a gyári elem sem egy nagy összeg (800 Ft), ha esetleg ennél a verziónál maradnánk. A második negatívum, hogy sajnos vissza kell adnom a túra végén! :P Nagyon megszerettem, mert egy igazi mindenes, bárhol, bármikor használható és nem csak fejlámpaként! Ha most kellene vásárolnom és még nem lenne fejlámpám, biztos, hogy ilyet vennék (elgondolkodva a töltő szetten kiegészítésként).

Bónusz: 5 év garanciát ad rá a gyártó!

 

Verdikt és további infó: 
Olight H1 Nova
Típus szám: H1 Nova
Ár: 15.900 Ft 
Pont: 9/10 
Ár/érték arány: 9/10
Vásárlás helye: Leitz-Hungária mintabolt - http://leitz-hungaria.hu
Külön köszönet a Leitz-Hungária munkatársainak a segítségért!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amatorokahegyen.blog.hu/api/trackback/id/tr6212647687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása