Amatőrök a hegyen

Városi puhányok neki kezdenek meghódítani a hegyeket, völgyeket. Ráadásul mindjárt a Fjallraven vándortúrával indítanak.

Futó fejlámpáról.... futás nélkül

2017. december 19. 08:37 - Amatőrök a hegyen

A Leitz-Hungáriának köszönhetően ismét egy fejlámpát tesztelhettünk. Az Olight HS2 futó fejlámpa lesz most górcső alatt..

img_2571.JPG

Elöljáróban el kell mondanom, hogy ez csak egy gyors teszt. A lámpát kifejezetten futáshoz, sportoláshoz ajánlja a gyártó. A jelenlegi teszt kimerül a technikai paraméterek vizsgálatában és abban, hogy összehasonlítjuk az általunk már tesztelt korábbi hasonló fejlámpákkal. A valódi teszt akkor lehet teljes, ha futás, aktív sport közben tudjuk a fejlámpát majd kipróbálni. Ez jelenleg lustaságom és gyenge térdem miatt nem valósul meg. Vagy Zoli barátom fogja a jobb idő beköszöntével ezt megtenni, vagy addig én is összeszedem magam és a szilveszter éjféli fogadalmamnak megfelelően (ugye nektek is megvolt?) ha újra elkezdtem futni, akkor jön az "aktív" teszt.

Álljon itt először pár sorban a forgalmazó hivatalos leírása a fejlámpáról és a technikai adatok. Utána jöhetnek a saját tapasztalatok.

"Az Olight HS2  a világ egyik legkisebb és legkönnyebb fejlámpája. Annyira apró, hogy a felhasználó még több órás használat után sem érzi kényelmetlennek. Kiválóan használható futás, kerékpározás közben és különböző extrém sportokra is. A kemény alumínium ötvözetből készült lámpafejben található két LED csúcsteljesítménye 400lm. A LED-ek előtt lévő TIR technológiás lencsék kialakítása eltér egymástól. Ennek köszönhetően a lámpa használható 1-1 LED-del kisebb hatótávolságú szórt fénnyel, vagy nagyobb hatótávolságú koncentrált fénnyel. Mindkét LED együttes használatával a két fényfunkció kombinálható.

Ki-és bekapcsoláskor, illetve üzemmód váltáskor a lámpa fénye fokozatosan erősödik, vagy csökken, hogy a felhasználó szemét kímélje a hirtelen fényerő változás zavaró hatásától. Bekapcsoláskor óvja a szemet a véletlen szembevilágítás ellen.

beépített 2000mAh-s lítium polimer akkumulátor 18 óra működési időt tesz lehetővé. Az akkumulátort 4 fokozatú töltöttség visszajelzővel látták el. Merülését 10%-os töltöttségi szint elérése esetén hangjelzéssel jelzi a felhasználó számára. Az akkumulátor lemerülése után a lámpa tovább üzemeltethető külső akkumulátorról (power bank) Micro USB port-on keresztül.

A fejpánton fényvisszaverő mintát helyeztek el, a sötétben való láthatóság érdekében."

Technikai adatok

Cikkszám:

OLIHS2

Fényforrás:

Cree XP-G2

Maximális fényáram:

400 lumen

Fényerősség (kandela):

1800

Maximális hatótávolság :

~85m

Üzemmódok:

4 fényerő (400lm, 200lm, 100lm, 50lm)

Áramellátás:

beépített Li-Po akku
2000mAh
külső tápforrás (power bank)

Üzemidő:

2 óra 12 perc /400lm
4 óra 30 perc / 200lm
9 óra / 100lm
18 óra / 50 lm

Anyaga:

lámpafej: aluminium ötvözet

Vizállóság:

IPX4

Méret, mm:

24x23x45 (lámpafej)

Súly:

115g

Gyári tartozékok:

lámpafej, akku, fejpánt, tok, Micro USB kábel, kábelcsíptetők

Jótállás:

1 év forgalmazói

 

Most akkor a saját tapasztalatok. 

A hordtáskája kis kemény tok egy cipzárral. Védi a lámpát, helyet ad a tartozékoknak, amiket nem kell külön csomagban vinni magunkkal. Számomra kicsit macerás visszatenni bele a fejlámpát, mert nagyon ki van matekozva a hely  és keresni kell a megfelelő kábel, fejpánt, akksi elhelyezést, hogy visszaszuszakoljuk a tokba mindent, ha ott a töltő kábel és az extra 2db kábelvezető klip. Persze egy idő után ez már valószínűleg gyakorlat kérdése csak.

img_2574_1.JPG

img_2575.JPG

A fejlámpa valóban nagyon könnyű. Itt nem lehet trükközni a számokkal, hogy beleteszem-e az aksit. A korábban tesztelt H15 wave fejlámpánál 98g volt a gyári adat, de ha betetted az aksit, akkor már 116g. Ez a fejlámpa 115g de ezt nem lehet súlynak nevezni, még hosszabb időn át viselve sem. (Azért majd egy hosszabb táv futásánál, mikor szenved az egyszeri "újrasportolnivágyó" ott minden gramm számít). A fejpánt széles, gumírozott, fényvisszaverő mintával díszített, ami ugye az éjszakai futásnál fontos. Az aksi fej felé eső része ívelt kicsit és párnázott. A kábel vezető klipek és a feszességet állító bujtatók könnyű de erős műanyagból vannak. Viselés közben nem is érezhetőek külön.

img_2576.JPG

Meglepően kényelmes, nagyon jó viselet még hosszabb távon is. A családom furcsálló tekintete mellett kb. másfél órán keresztül a fejemen volt, így mászkáltam a lakásban és kezdtem írni a tesztet. Közben a legnagyobb 400 lumenes fokozaton üzemelt a lámpa. A könnyen forgatható lámpafejet a plafon felé irányítottam, hogy senkinek ne vakítsak az arcába véletlenül. Már egy 10 perc után a 2 LED együttes üzemelésétől szépen melegedet. Ezt csak abból vettem észre, hogy állítottam a dőlésszögön. Ehhez meg kell fogni a kis fém lámpatestet és azt forgatnom. Nem égette az ujjaimat de érezhetően meleg volt. Először azt hittem, hogy ez a hőfok lesz az első negatív a tesztben, de úgy van megoldva a lámpa fém testének felfogatása a fejpántra, egy műanyag távtartó segítségével, hogy ne érjen hozzá és a műanyag távtartóhoz sem ami, biztosítja egyúttal a szellőzését is. Így viselés közben ez a hő nem érezhető.

Az üzemidőt is próbára akartam tenni, így mikor levettem a fejemről nem kapcsoltam ki, hanem a szekrény tetején virított mindaddig míg a töltöttség le nem csökkent. (Persze az időt elfelejtettem mérni). A halk bip-bip hang ami a merülést jelzi nagyon hasznos lehet terepen. Tudjuk, hogy 10% van még hátra a szuflából. lecsökkenthetjük a teljesítményt, vagy a dupla LED-es módból 1 LED-re váltunk és mindjárt biztosak lehetünk benne, hogy nyerünk 10-20 extra percet az éjszakai futásunk közben, vagy ha épp túrázunk, előkotorhatjuk ez idő alatt a power bankunkat (ezekről itt írtunk korábban) a sátorból és közvetlenül a lámpafejre csatlakoztatva azt tovább tudunk világítani vele. Ez különben szintén egy okos újítás, hogy a saját akkutól a lámpafejhez csatlakozó kábelt meg tudjuk szakítani és bármikor egy külső tápról tudunk energiát adni a LEDeknek. Az akku töltése a szokásos micro usb csatin keresztül történik.

img_2639.JPG

 Végre, nem a lámpafejre tették a működtető gombot. Ha egy fejlámpánál valamit változtatni akarsz ( fényerő, sugárzási szög...) akkor általában a lámpán lévő gombot kell nyomkodni, - ami ugye a homlokodon van elöl középen - amitől az elmozdulhat, vagy addig is takarod a fényt az állító kezeddel. Itt okosan oldalra a halántékodhoz van helyezve a működtető gomb. A szokásos egyszeri megnyomás, hosszan nyomva tartás, dupla gyors megnyomás és az S.O.S villogáshoz a háromszori gyors megnyomással lehet a különféle fokozatokat előcsalni a kis fejegységből.

img_2594-animation.gif

Összegzésképpen elmondhatom, engem meggyőzött ez az okos újításokat is felmutató, erőteljes fényű, apróság. Eddig sem csalódtunk az Olight termékekben, de az eddig tesztelt 3 fejlámpa közül nekem ez a leghasználhatóbb. Praktikus, nincs túlbonyolítva felesleges funkciókkal, extra könnyű és kicsi.  

 A kertben készült 3 tesztkép, különböző teljesítmény fokozatokkal.img_2581.JPG

img_2583.JPG

img_2584.JPG

Verdikt és további infó: 
Olight HS2
Ár: 18.900 Ft 
Pont: 10/10 
Ár/érték arány: 9/10
Vásárlás helye: Leitz-Hungária mintabolt - http://leitz-hungaria.hu
Külön köszönet a Leitz-Hungária munkatársainak a segítségért!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amatorokahegyen.blog.hu/api/trackback/id/tr1713510585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása